BIP PIW Bartoszyce

Wykaz

  • Wykaz lekarzy weterynarii wyznaczonych do badania urzędowego zwierząt rzeźnych oraz mięsa zwierząt łownych z przeznaczeniem na użytek własny


     

    L.p

    Urzędowy Lekarz Weterynarii

    Miejsce wykonywania badań/adres/telefon

    Przyjmowanie próbek

    1

    Lek. wet. Bogusław Kossakowski

    Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Bartoszycach, ul. Bema 33

    11-200 Bartoszyce, tel. 089 764 24 71

    Środy

    godz: 7:00- 10:00


     


     

    Sposób pobierania próbek do badania mięsa na obecność włośni

    1. Próbkę mięsa do badania na obecność włośni pobiera się z mięśni zwierząt z gatunków wrażliwych na zarażenie włośniem w miejscach predylekcyjnych.

    2. Próbka nie powinna zwierać powięzi, tkanki łącznej i tkanki tłuszczowej.

    3. Miejsca predylekcyjne u zwierząt, z których pobiera się próbki, są określone w tabeli.

    Tabela. Miejsca predylekcyjne u zwierząt, z których pobiera się próbki

    Lp.

    Gatunek zwierzęcia

    Miejsca predylekcyjne

    1

    Świnia (Sus scrofa f. domestica)

    filary przepony, mięśnie żwacza

    2

    Dzik (Sus scrofa)

    filary przepony, mięśnie przedramienia, język

    3

    Zwierzęta łowne z gatunków wrażliwych na zarażenie włośniem, inne niż dziki

    filary przepony, mięśnie żwacza, mięśnie okołojęzykowe,

    język,

    mięśnie zginaczy palców

    4

    Nutria (Myocastor coypus)

    filary przepony, mięśnie żwacza, mięśnie okołojęzykowe, język


     

    4. Masa pobranej próbki niezależnie od gatunku zwierzęcia, z którego ją pobrano, wynosi minimum 100 g.

    5. Próbkę pobiera się z jednego z mięśni w miejscach predylekcyjnych, uwzględniając kolejność miejsc predylekcyjnych określoną w tabeli zamieszczonej w ust. 3. W przypadku braku odpowiedniej ilości tkanki mięśniowej w pierwszym z miejsc predylekcyjnych próbkę pobiera się z kolejnych miejsc predylekcyjnych wymienionych w tej tabeli.

    6. W przypadku gdy niemożliwe jest pobranie próbki z mięśni w miejscach predylekcyjnych, próbkę pobiera się z:

    1) mięśni części żebrowej lub części mostkowej przepony, mięśni szczęki, języka lub mięśni brzucha albo gdy wymienione mięśnie są niedostępne, innych mięśni - w przypadku świń;

    2) innych mięśni - w przypadku gatunków zwierząt innych niż świnie.


     

    II. Zasady dostarczania próbek mięsa do pracowni badania mięsa na obecność włośni

    1. Próbki mięsa dostarcza się do pracowni badania mięsa na obecność włośni niezwłocznie po dokonaniu:

    1) uboju, jednak nie później niż 24 godziny od poddania ubojowi zwierzęcia, z którego tuszy próbki zostały pobrane;

    2) odstrzału, jednak nie później niż 48 godzin od dokonania odstrzału.

    2. Do próbek mięsa pobranych od dzików odstrzelonych na obszarach podlegających ograniczeniom, nakazom i zakazom w związku ze zwalczaniem afrykańskiego pomoru świń, które po odstrzale zostały skierowane do chłodni, nie stosuje się terminu wskazanego w ust. 1 pkt 2.

    3. Próbki przechowuje się i transportuje w warunkach zapobiegających rozkładowi gnilnemu mięsa, przy czym próbek nie mrozi się.

    4. Dostarczający próbki mięsa przekazuje informacje o:

    1) imieniu i nazwisku oraz adresie posiadacza mięsa;

    2) miejscu i terminie uboju albo odstrzału zwierzęcia;

    3) gatunku zwierzęcia, z którego pobrano próbkę do badania, i numerze identyfikacyjnym tego zwierzęcia, jeżeli z przepisów o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt wynika obowiązek oznakowania zwierzęcia, a w przypadku próbek pobranych od świń - o numerze siedziby stada;

    4) wieku zwierzęcia;

    5) miejscu, z którego próbki zostały pobrane do badania.


     


     


     


     

    Rozwiń artykuł Wykaz lekarzy weterynarii wyznaczonych do badania urzędowego zwierząt rzeźnych oraz mięsa zwierząt łownych z przeznaczeniem na użytek własny
Podmiot udostępniający informacje: BIP PIW Bartoszyce Data stworzenia : 2025-09-05 09:01 Autor : Daniel Przybyłek Data publikacji : 2025-09-05 09:01 Osoba udostępniająca na stronie : Daniel Przybyłek Data ostatniej modyfikacji : 2025-09-05 09:06 Osoba modyfikująca : Daniel Przybyłek